fredag 23. oktober 2009

Det moderne gjennombruddet

1. Litteraturens program
Gi en nærmere forklaring på Georg Brandes’ berømte programformulering: ”Det at en literatur i vore Dager lever, viser sig i, at den sætter problemer under debatt.”

Georg Brandes berømte programformulering dukket opp i perioden kritisk realisme (1870-90). Han mente selv at framskrittet som vi hadde blitt inspirert av Europa hadde kommet til Norge, hang det fortsatt gammeldags holdinger til ekteskap, religion, kvinne, skole osv. Han ville ha forandring på dette for få alle disse spørsmålene under debatt i samfunnet.
2. Realismebegrepet
Forklar hvorfor vi sier at naturalismen er en del av realismen. Hva er likhetene og forskjellene mellom disse to retningene når det gjelder skrivemåte og hensikten med diktningen?

Naturalismen er en retning innenfor realismen der opplegget var å være kritiske til samfunnet. Her var romantikken glemt og spørsmål og sannheter som nød, undertrykkelse og urettferdighet kom i sentrum.
Skrivemåten ble også endret under perioden. Naturalistene begynte å skildre virkeligheten med alle detaljer i verkene sine. Verkene kunne altså ikke ende godt, fordi sannheten var at hele samfunnet var i konflikt. Det ble også endring i skrivemåten mellom naturalismen og realismen. Naturalistene skulle fortelle hele sannheten, mens realistene skulle avdekke virkeligheten i verkene sine.
3. Bjørnstjerne Bjørnson
Presenter Bjørnstjerne Bjørnson som samfunnsmenneske og forfatter, og forklar hvorfor han fikk Nobelprisen i litteratur i 1903.

Bjørnstjerne Bjørnson som var et samfunnsmenneske og forfatter mente at det var alles plikt å jobbe og arbeide for virkelig likhet, virkelig frihet og virkelig opplysning. Han fikk blant nobelprisen for dette fordi han mente at Norge måtte være på hele folkets samvittighet.
4. Faderen
Pek på hvordan realismen kommer til uttrykk i novellen Faderen (1860) av Bjørnstjerne Bjørnson

Realismen kommer til uttrykk i novellen Faderen, fordi den handler om at rikdom ikke er det viktigste i livet. Bjørnson utrykker også at du ikke kan vinne kjærlighet med penger, men at man må tjene den selv.

1 kommentar:

Mettek sa...

Mye fagstoff, men jeg savner bilder, hyperlenker og etiketter. Dette vil gjøre bloggen din mye mer lesbar.